Przemysł spożywczy staje się coraz bardziej konkurencyjny. Konsumenci końcowi mają coraz większe zapotrzebowanie na wysokiej jakości i bezpieczne produkty. Aby sprostać tym potrzebom, firma FT System opracowała innowacyjny system kontroli, który łączy najnowocześniejsze technologie w celu przeprowadzenia pełnej kontroli plomby i etykiety.
System wykorzystuje różne rodzaje technologii: spektroskopię laserową i systemy kamer.
Technologia spektroskopii laserowej (czujniki gazu) wykrywa wszelkie wycieki CO2 z opakowania, wykonując wykrywanie wycieków w linii na 100% linii produkcyjnej. Kamery sprawdzają jakość etykiety i czytelność obowiązkowych danych, takich jak informacje o wartości odżywczej, kod kreskowy, data ważności, symbole itp.
System kontroli zapewnia aktualizacje danych w czasie rzeczywistym natychmiast po wykryciu wady i automatycznie odrzuca paczkę, zapobiegając w ten sposób dostaniu się na półki.
System combo to unikalne rozwiązanie w panoramie kontroli jakości rynku spożywczego, które oprócz pokrycia potrzeb jakościowych i bezpieczeństwa żywności, odpowiada również na potrzeby firm o ograniczonej przestrzeni dostępnej na linii pakującej.