Suszenie warzyw i owoców

Do suszenia owoców i warzyw służą zautomatyzowane linie produkcyjne, które usuwają z nich wodę za pomocą metody konwekcyjnej. Polega ona na ciągłym przepływie gorącego powietrza ponad produktami. Zawartość wody w wysuszonych owocach wynosi od 20 do 25%, natomiast w wysuszonych warzywach – 10-15%. Poprzez zastosowanie wysokiej temperatury przez dłuższy czas, owoce i warzywa tracą wiele witamin, przyjmują inny kolor, kurczą się, zmieniają smak i zapach. Współcześnie sposobem radzenia sobie z tym problemem jest wstępna obróbka cieplna albo zanurzenie w specjalnym roztworze (dotyczy owoców o jasnej barwie). Maszyny do suszenia MECPARMA służą do mycia i selekcji owoców i warzyw, ich obierania, zmniejszania wymiarów cząstek, blanszowania, zapobiegania utlenianiu, osuszania, przechowywania oraz pakowania. Wykorzystują takie metody suszenia, jak: liofilizacja, fale podczerwone, mikrofale czy fluodyzacja. Optymalna temperatura suszenia zależy od rodzaju surowca:

  • dla jabłek jest to 68oC
  • gruszek – 55oC
  • śliwek – 60-70oC
  • wiśni – 70-75oC
  • jagód – 74oC
  • groszku zielonego – 60-65oC
  • borowików – 55-85oC
  • marchwi – 70oC
  • a dla cebuli – 45-50oC