Proces filtracji cieczy


Za pomocą mikrofiltrów

Mikrofiltry mają rozległe zastosowanie wszędzie tam, gdzie kluczowym celem jest otrzymanie stabilnego mikrobiologicznie produktu. Stosuje się je przy wytwarzaniu piwa, wina, wody, mleka czy soków. Wykonane są ze stali nierdzewnej AISI 316L, co daje znakomitą wytrzymałość przez wiele lat. Innymi zaletami mikrofiltrów są:

  • modularność
  • wyposażenie w kardridże skonfigurowane pod określoną wydajność
  • i możliwość dopasowania projektu do oczekiwań Klienta
  • spełnianie wszelkich wymogów technologicznych i prawnych.

Przy użyciu filtracji Cross-Flow

Maszyny, które zaopatrzone są w filtry DDWINE, przeznaczone są do filtrowania takich produktów spożywczych, jak: ocet, wino(klarowne długoleżakujące, bazy win musujących, po fermentacji wtórnej), piwo, sok, woda i innych – wymagających utrzymania mikroflory biologicznej na konkretnym poziomie w różnych fazach wytwarzania. Odcedzanie za pomocą systemu cross-flow można zastosować zamiast tradycyjnej wirówki, filtrów by-pass czy złóż filtracyjnych w przypadku, kiedy półprodukt jest lepki albo mętny – w różnych fazach fermentacji.

Dzięki filtracji membranowej i zagęszczania

Do wytwarzania soków owocowych, serwatki, syropów czy moszczów gronowych stosuje się systemy ENOREWOS. Dzięki nim produkt zachowuje swoje cechy organoleptyczne, np. aromat. „Zagęszczacz” nie wypływa zatem tak negatywnie na jego jakość. Maszyny z systemem ENOREWOS są bardziej wydajne i ekonomiczne w porównaniu do tradycyjnych. Ich przemieszczanie odbywa się za pomocą układów mobilnych i konstrukcji samonośnej, wykonanej ze stali nierdzewnej AISI 316. Zawór „REM” służy do regulacji ciśnienia, dzięki czemu umożliwia ustawienie konkretnego nacisku do odseparowania rozcieńczalnika. Cykle mycia membran są wspomagane przez pompę trójcylindrową, która służy do obróbki lepkich cieczy.

Przy zastosowaniu flotacji

Oddzielenie od siebie rozdrobnionych fragmentów półproduktu, np. moszczy gronowych, odbywa się za pomocą systemu FLOXY. W dalszej kolejności ma miejsce fermentacja i filtracja sterylna. Maszyna jest w stanie tworzyć mikropęcherzyki łączące się w jedną całość z flokulantami substancji organicznych. Półwyrób staje się lżejszy, a główne składniki szybko gromadzą się na jego powierzchni w zbiornikach magazynujących (gdy ma miejsce przerwa techniczna). Dodanie powietrza lub azotu odbywa się za pomocą zrównoważonej metody. Polega ona na regulacji wtryskiwania sprężonego gazu. Nawet w przypadku produktów zanieczyszczonych pompa dozująca fluktuanta pracuje z wysoką wydajnością.